Voiko työelämässä menestyä heittämällä roolit roskiin ja elämällä tunteiden kautta? Camilla Tuominen iski hanskat tiskiin sopimattomaan työrooliin sairastuneena ja päätti kokeilla, voiko hän olla työelämässä vain Cami – oma autenttinen itsensä. Nyt Tuominen puhuu tunne-elämän tärkeydestä osana yrityskulttuuria, johtamista ja tulevaisuuden kilpailukykyä. Tässä jaksossa pureudutaan muun muassa siihen, mikä on Tuomisen oma lempitunne, miten buddhalainen mentaliteetti liittyy tulevaisuuden työelämään, ja kuinka eletään tunneälykkäästi arjessa.
“Tänä päivänä nimenomaan se, että jos olet kuin kaikki muut, jotka osaa sen saman asian, niin ei se enää luo sulle kilpailukykyä, vaan nimenomaan se, että uskallatkin olla inhimillinen ja pystyt yhdistelemään ja tuomaan pöytään jotain sellaista, mihin se kone ei pysty.” – Camilla Tuominen
Ole oma itsesi
Älä yritä olla teflon-robotti, vaan ole sinä. Nykyään massasta erottuvat rohkeat, omanlaisensa tekijät, jotka uskaltavat tuntea ja ilmaista tunnetilojaan työelämässä sekä yhdistää niitä uniikisti yhdessä tietotaitonsa, kokemustensa ja ajatustensa kanssa luoviksi ratkaisuiksi. Muutos saadaan aikaan haastamalla positiivisesti työelämässä ilmeneviä ongelmia ja tuomalla ideoita rohkeasti esiin.
Opi kuuntelemaan uteliaana tunteitasi
Tunteiden kieltämisen sijaan opettele kuuntelemaan uteliaana ja avoimena omia tunteitasi. Kysy oikeat kysymykset itseltäsi – pysähdy kuuntelemaan, mitä aidosti tunnet, oli kyseessä sitten kiitollisuus, helpotus, turvattomuus tai ahdistus. Keskity siihen, mikä sinua kiinnostaa ja mihin suuntaan tunteesi ja intuitiosi sinua johdattavat, vaikka mukaan mahtuisi myös pelkoa. Toisaalta kivoillekin jutuille voi joutua sanomaan ei, jos ne eivät aidosti kiinnosta tai tunnu itselle oikeilta.
Rakenna päiväsi fiksusti myös tunteiden kannalta
Rakenna elämäsi omannäköiseksi. Suunnittele ja rakenna elämäsi ja päiväsi fiksusti myös tunteiden kannalta niin, että toimit itsellesi optimaalisesti. Kaikki valinnat ovat kuuluneet matkaan, joten niitä ei kannata jossitella tai katua. Hyväksy virheet ja ongelmat mahdollisuuksina oppia ja kasvaa.
”Se, että miten me konfliktoidaan ja rohkeasti lähdetään haastamaan tai sanomaan positiivisessa mielessä niitä ideoita tai ongelmia ei ole pelkästään yksilökysymys, että kuka on rohkea tekemään tällaisia juttuja, vaan se on myös mitä suuremmassa määrin sen ympäristön asia, eli onko se ympäristö sellainen, jossa kannattaa ja voi sanoa näitä asioita – me tarvitaan ne kumpikin.” – Camilla Tuominen