Raha on vain väline, eikä pelkkä numero kerro talouden kokonaiskuvasta. Varakkuus voi parhaimmillaan mahdollistaa oman ajan määrittelyn ja taloudellisen vapauden. Epäonnistuneeseen rahatilanteeseen taas liitetään häpeää ja salailua. Unna Lehtipuun mukaan rahasta puhumista olisi hyvä saada normalisoitua, jotta jokainen voisi katsoa omaa taloustilannettaan rehellisesti.
Tällä kertaa 3 vinkin-podcastissa keskustelemme tabuaihe rahasta, säästämisestä sekä omasta taloustotuudesta ja rahatarinasta.
”Keskimäärin ihmiset helpommin puhuu vaikka seksikokemuksistaan kun raha-asioista, tai monenko kaverisi palkkaa sä esimerkiksi tiedät tai heidän taloudellista todellista tilannetta? – Et me ei uskalleta puhua eikä uskalleta myöskään pyytää apua näissä asioissa, et monis muissa asioissa ehkä pyydetään.” – Unna Lehtipuu
Tee totuusharjoitelma taloudellesi
Kirjaa ylös kaikki tulosi ja menosi saadaksesi vastaukset siihen, mihin rahasi menevät, mihin kulutat liikaa ja missä voisit säästää. Pohdi, tukeeko kulutuksesi arvojasi.
Suositusten mukaan pakollisten kulujen osuuden tulisi olla korkeintaan 60–70 prosenttia tuloista. Tee pikaisten palkkioiden houkutuksiin tarttumisen sijaan pitkä säästösuunnitelma – hyvä tavoite on säästää 5–20 prosenttia tulevaisuuden ja unelmien rakentamiseen.
Rakenna oma rahatarinasi
Rahaan liittyy paljon tunteita, joita tarkkailemalla voi ymmärtää ja muuttaa omaa rahatarinaansa. Pohdi rahaan liittyviä menneisyyden kokemuksiasi, perheesi suhtautumista rahaan sekä rahan itsessäsi herättämiä tunteita. Ohjaako taloudellisia päätöksiäsi pelko, huoli, ahdistus, ilo vai innostus? Ihminen tekee aina päätökset tunteiden pohjalta. Hyvä rahatarina tukee elämääsi ja talouttasi.
Aloita sijoittaminen tänään, heti, nyt, viipymättä
On tärkeää olla ylimääräistä rahaa yllättävien tilanteiden varalle. Sijoittaminen on pitkällä tähtäimellä kaikista kannattavin tapa korkoa korolle -ilmiön myötä, joten aloita se jo tänään esimerkiksi turvallisen indeksirahaston avulla. Varmista, että sinulla on rahaa unelmiesi toteuttamiseen – jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ja tilanteeseensa itse.
”Raha itsessään on neutri, mutta siihen latautuu hirveen paljon tunteita, ja näistä tunteista pääsee kiinni omaa rahatarinaa ja omaa rahahistoriaa tarkkailemalla, ja sillon pystyy tekemään myös sen muutoksen, et okei et nyt mä ymmärrän, miks mä aina hutiloin nopeesti rahat sillon, kun niitä vähän tulee – tai jotain muita päätöksiä – ja on mahdollista muuttaa se tarina ajoissa palvelemaan hyvää sun elämässä.” – Unna Lehtipuu