Jenni Sofia on mielen salaisuuksien tutkija, elämän ihmettelijä ja uskomusten purkaja. Ennen mentalistin ja mentaalivalmentajan uraa Jenni Sofia työskenteli unelma-ammatissaan sirkustaiteilijana, kunnes burn out pakotti pysähtymään. Nyt hän opettaa muitakin havainnoimaan omia ajatuksiaan ja tunnetilojaan, ettei kenenkään tarvitsisi juosta päin burn out-seinää.
Ajatuksemme ovat hyvin paljon merkityksiä ja tulkintoja ympäristön tapahtumista. Esimerkiksi faktaa on, että aurinko paistaa, tai että toinen lähti, mutta tulkintaa on se, että on hieno keli, tai että minut hylättiin. 3 vinkin podcastin tämänkertaisessa jaksossa puhumme Jenni Sofian kanssa siitä, mikä meihin vaikuttaa ja kuinka luomme todellisuutemme.
”On iso ero, jos mä ajattelen, että mä oon huono. Mulla on sellainen ajatus tai syvä uskomus, ja se alkaa vaikuttaa mun toimintaan sen sijaan, että mulla on tällainen ajatus, että mä oon huono, jolloin mä saan siihen etäisyyttä ja mä voin tarkkailla, et okei, annaks mä tän ajatuksen vaikuttaa siihen, miten mä koen itseni tai mun toimintaani.” – Jenni Sofia
Mieleen samaistumisesta tarkkailijan asenteeseen
Kärsimys syntyy siitä, että alamme uskoa ajatuksiamme sen sijaan, että tarkkaillemme niitä. Siirry subjektista objektiin ja muista, että kaikki mielessä pyörivä ei ole totta. Uskomukset värittävät todellisuuttamme ja vaikuttavat kaikkeen meissä. Kun tulee tietoiseksi omista uskomuksistaan, niiltä häviää terä. Ilman oman mielensä tarkkailua uskomukset vievät meitä eteenpäin kuin pässiä narussa.
Tunteiden sietäminen
Yksi suurimmista taidoista on sietää tunteita. Se on sitä, kun pystyy olemaan rauhassa kaikenlaisten tunteiden kanssa ja valitsee tietoisesti toimintamallinsa. Aivoja voi treenata ja vahvistaa aivokuoren toimintaa. Aivokuori huolehtii järkevästi ajattelusta, mantelitumake tunteista. Kun aivokuorta on treenattu, voimakkaassa tunnetilassa se lähtee toimimaan nopeammin sen sijaan, että tunnekuohuissa oleva mantelitumake hälyttää jonkin olevan vialla.
Alitajunnan hyödyntäminen
Alitajunta on tehokas hakukone, jos osaamme käyttää. Heitä alitajunnalle haaste ja anna sen ratkaista se. Jenni Sofia kuvitteli kirjottaessaan kirjaansa, että miltä tuntuu, kun se on valmis. Fiilisteltyään valmiin kirjan tunnetta Jenni Sofia kysyi alitajunnaltaan, että mitä kohti menen seuraavaksi? Tunteet ovat alitajunnan kieli. Tahdonvoima on rajallinen, mutta kun alitajunnalle antaa selkeitä käskyjä, kuten ”Kävelen helposti karkkihyllyn ohi”, omaa mieltään vastaan ei tarvitse taistella. Alitajunta on vastaanottavaisin juuri ennen nukahtamista ja heti heräämisen jälkeen.
”Meidän alitajuntahan ei ymmärrä sanaa ’Ei’ eli siksi on ehkä sitä uutta suuntaa haettaessa tärkeetä tietää, että mitä kohti mennään, mitä halutaan. Silloin se alitajunta alkaa niitä vastauksia meille antamaan.”– Jenni Sofia