Sponsored by Google Chromebooks

Työelämässä vahvuus on taitoa, johon liittyy intohimo

Työelämänvalmentaja Riikka Pajusen toiveena on, että työnteko olisi kaikille mahdollisimman mielekästä ja burn out tilastot pienenisivät. Parasta olisi, jos työuupumus katoaisi kokonaan ihmisten löytäessä oman intohimonsa.

Työelämässä vahvuus on taitoa, johon liittyy intohimo

Työelämänvalmentaja Riikka Pajusen toiveena on, että työnteko olisi kaikille mahdollisimman mielekästä ja burn out tilastot pienenisivät. Parasta olisi, jos työuupumus katoaisi kokonaan ihmisten löytäessä oman intohimonsa.

Kun elämästä kolmasosa on työntekoa, yrityksen paras kilpailuvaltti on onnellinen työntekijä. Työelämävalmentaja Riikka Pajunen on onnellisen työelämän rakentaja, jolle on kutsumus auttaa ihmisiä tunnistamaan omat vahvuutensa ja intohimonsa, ja löytämään tavat rakentaa niistä kannattava työelämä.

Työn tahti kiihtyy ja vaatimukset kasvavat, mutta kykymme itsetuntemukseen ja itsensä arvostamiseen ei ole kehittynyt samaan tahtiin. Näitä tärkeitä hyvinvoinnin kykyjä ei kuitenkaan opeteta meille. Tunneyhteyttä itseen etsitään vasta aikuisiällä, tavallisimmin burn outin jälkeen, kuten Riikka Pajunen itsekin sai huomata.

Yksi tapa löytää oma intohimo on tehdä kartta itsestään ja mennä rohkeasti eteenpäin. Unohtaa CV ja miettiä, mitä tekisin, jos voisin tehdä mitä vain.

Jos sulla on joku uskomus, vaikka että mä oon liian vanha vaihtamaan alaa -  niin yksi: Onko se totta? Sit jengi on silleen, et ’On, on! Totta se on! Todellaki!’. Sit kakkoskysymys: Oletko aivan 100 prosenttisen varma, että se on totta? Ja sit alkaa ’No, no… No ei… Vois se sittenki olla mahollista. Ei se ehkä ookaan totta.’ Kolmoskysymys on se, että miltä susta tuntuu ajatellessasi tota ajatusta? ’No, aika masentavalta, toivottomalta’ jne. Neloskysymys: Kuka sinä olisit ilman tuota ajatusta? – Riikka Pajunen

Kirkasta oma(t) arvosi

Arvot ovat arvokkaita suuntaviittoja elämässämme. Moni arvojen mukainen toiminta ei vaadi aikaa eikä rahaa, vaan rohkeutta. Monella ei ole rohkeutta elää arvojen mukaisesti. Onko ajankäyttösi linjassa arvoihisi? Ovatko arvosi ajan tasalla sen kanssa, kuka olet nyt ja mitä haluat?
Kaikki ovat sopivia polkuja kohti omia arvoja. Tärkeintä on luottaa prosessiin. Kun avautuu tutkimaan itseään, vastaukset tärkeisiin kysymyksiin kyllä löytyvät. On kokeiltava rohkeasti uusia asioita etsiessään omia arvojaan tukevaa elämää.

Luo rohkeasti unelmatyösi visio

Kartoita itsellesi mitä sinä tekisit mielelläsi. Unohda realiteetti ja muiden varoittelut miettiessäsi, mitä oikeasti haluaisit, jos kaikki olisi mahdollista? Sieltä löytyvät ne palat, joilla työelämästään voi alkaa rakentamaan itselleen mieluisinta elämää. Esteet rajoittavat meitä, kuten ajatus ”Olen liian vanha” tai ”En osaa”. Kun pääse tunnekokemukseen siitä, että voisit tehdä mitä tahansa, saat voimaa tehdä uusia asioita.

Fluffy cockapoo having the time of his life at the park

Photo by Joe Caione / Unsplash

Tunnista vahvuutesi ja intohimosi

Vahvuus on taito, johon liittyy intohimo. Meillä voi olla osaamista muttei kiinnostusta, jolloin kyseessä ei ole taito, vaan osaaminen.
Oma Vahvuuskartta on avain itsensä tuntemiseen. Voit kysyä muilta, että mitä vahvuuksia näet minussa. Yleensä sieltä tulee jotain uutta, jota et edes laskenut vahvuuksiisi. Toinen itsetutkiskelun väline on Intohimokartta, josta selviää, mille toimialalle sinulle mieleisimmät asiat sijoittuvat. Mikä innostaa sinua vapaalla, töissä, koulussa, viihteellä tai matkakohteena?

Intohimokartta; sä lähdet tekee ihan vaan vaikka mindmapia siitä, et mitkä asiat mulle tuottaa iloa, mitkä innostaa, mitkä inspiroi ja vetää puoleensa positiivisella tavalla – ja taas unohdat sen, kuka sä olit aikasemmin ja teet sen tämän hetkisen intohimokartan. Mun mielestä jokaisen omannäköinen työura tulisi rakentua sen intohimokartan pohjalta, että se työ sisältäis niitä asioita mahdollisimman paljon, mitkä sua lähtökohtasesti jo innostaa. – Riikka Pajunen