ChatGPT

ChatGTP ja tekoäly demokratisoivat työtä

AI:sta tietokirjan julkaissut Antti Merilehto uskoo, että työ, jossa arvoa tuotetaan näppäimistöllä, tulee muuttumaan tekoälyn myötä. Hän rohkaiseekin kaikkia näyttöpäätetyöntekijöitä kokeilemaan ChatGTP:tä sekä muita tekoälyohjelmia ennakkoluulottomasti.

ChatGTP ja tekoäly demokratisoivat työtä

AI:sta tietokirjan julkaissut Antti Merilehto uskoo, että työ, jossa arvoa tuotetaan näppäimistöllä, tulee muuttumaan tekoälyn myötä. Hän rohkaiseekin kaikkia näyttöpäätetyöntekijöitä kokeilemaan ChatGTP:tä sekä muita tekoälyohjelmia ennakkoluulottomasti.

Teknologian kehitys aiheuttaa meissä pelkoa ja oman identiteetin puolesta murehtimista; olenko olemassa, jos kone korvaa minut? Puhuja ja tekoälyn kesyttäjä Antti Merilehti sanoo, että tekoäly ei ole oman ajattelun ulkoistusta, vaan ajattelun tuki. Ihmisen tehtävä on auttaa ja kohdata muita, ei tehdä koneelle sopivia töitä, kuten palkanlaskentaa.

Hän itse havahtui vuonna 2016 siihen, ettei tienyt tekoälystä mitään. Tutkimusmatkasta tekoälyyn syntyi kirja Tekoäly - Matkaopas johtajalle, joka oli julkaisuvuotenaan Suomen myydyin bisneskirja. Tämän kertaisessa 3 vinkin podcastissa keskustelemme tekoälystä nimenomaan ChatGTP:n kannalta.

”Mun tehtävä, minkä mä ilolla otan vastaan, on tuoda nää työkalut  sinne arkeen niin, et se työelämä helpottuu, se on mielekkäämpää. Ihmisellä itsellään on myöskin vastuu etsiä niit tapoja, olla avuksi muille työkavereille, jotka lopulta on niille asiakkaille avuksi, niin et myöskin siel himassa on helpompaa.” - Antti Merilehto

Miten saa tiivistelmän artikkelista ja mikä on ChatGTP?

Valitse laadukas verkkoartikkeli. Kopioi juttu ja laita se ChatGTP:hen ja kysy ohjelmalta esimerkiksi, mitkä ovat tämän artikkelin ydinasiat. Määritä tekoälylle, mihin tarkoitukseen artikkelin tiivistelmä menee. Ohjelma antaa sinulle artikkelista tiivistelmän haluamallesi kohdeyleisölle. Leiki, hae inspiraatiota ja toimi ChatGTP:n kanssa.
Pysy tietoisena siitä, että kaikki ChatGTP:n vastaukset eivät pidä paikkaansa, sillä ohjelma sisältää myös disinformaatiota. Älä koskaan laita ohjelmaan tärkeää tai salaista informaatiota, jota et jakaisi ulkopuolisille muutenkaan.

Tarjoaa uusia ajatuksia ja kun inspiraatiota ei ole

ChatGTP antaa annetuilla prompteilla tekstiaiheita halutulle kohdeyleisölle, josta voi lähteä kirjoittamaan vaadittua tekstiä; blogia, artikkelia, raporttia, puhetta jne. ChatGTP voi myös ehdottaa oikeita kysymyksiä eri tilanteisiin halutusta aiheesta, esimerkiksi myynti- ja puhetilaisuuksiin.

Tekoäly sopii myös työnhakuun

ChatGTP:tä voi käyttää apuna työnhakutekstin kirjoittamiseen. Syötä sille avainsanat ja ohjelma tarjoaa erilaisia kirjoitusvaihtoehtoja. Voit pyytää videohaastattelua varten ohjeet siitä, miten hyvä videohaastattelu tehdään ja mitä haastattelussa kannattaa sanoa, kun kyseessä on videohaastattelu alalle X ja kohdefirman arvot ovat Y.

”Meillä on nää dystopia-ihmiset, jotka käyttää aikaansa sen dystopian tutkimiseen – ja sit mä voin ottaa siit ChatGTP:llä tiivistelmän. (---) Mä haluun käyttää aikaani siihen, miten tätä hyödynnetään, koska mä tiedän vaan, et se vähän huonompi myyjä – täl hetkellä, absoluuttisesti, myyntilukuja – niin hän pystyy oleen (ChatGTP:n avulla) tosi paljon parempi, ku se hyvä myyjä, joka ei käytä tätä.” – Antti Merilehto