Esiintyjän karisma syntyy epätäydellisyydestä, koska se on inhimillistä

Näyttelijä Niina Nurminen tietää, että inhimillisyyden epätäydellisyys tuo esiintyjälle karismaa. Silloin ihminen tunnistaa esiintyjässä aidon henkilön, joka antaa itsestään jotain, eikä piiloudu roolin taakse.

Esiintyjän karisma syntyy epätäydellisyydestä, koska se on inhimillistä

Näyttelijä Niina Nurminen tietää, että inhimillisyyden epätäydellisyys tuo esiintyjälle karismaa. Silloin ihminen tunnistaa esiintyjässä aidon henkilön, joka antaa itsestään jotain, eikä piiloudu roolin taakse.

Niina Nurminen oli ujo lapsi, joka teki biisejä, lauloi ja soitti pianoa, muttei suostunut koskaan esiintymään. Nyt Niina on pitkän linjan näyttelijä, työyhteisövalmentaja ja luova yrittäjä. Tie esiintymiseen on kulkenut muun muassa 9-vuotiaana Ylelle tehdyn yllätyspuhelun kautta. Niina sanookin, että oma epämukavuusalue laajenee, ja kun menee sitä kohti, ja tämä koskee myös esiintymistä.

Tämän kertaisessa jaksossa puhumme esiintymisestä ja erityisesti esiintymisjännityksestä. Millä keinoilla se selätetään ja mikä esiintymisessä on aidosti tärkeää? Millainen on hyvä esiintyjä, josta yleisö pitää?

“Meitähän ruokitaan tosi paljon niillä esikuvilla, tai mielikuvilla siitä, että minkälainen on täydellinen asiantuntija tai hyvä esiintyjä, ja ne mielikuvathan vaikuttavat ihan tosi, tosi vahvasti. Ja sit aatellaan, että en minä. En minä ole, tai en minä pysty olemaan, kun mä en vastaa sitä mielikuvaa.” - Niina Nurminen

Vaimenna vaaratutka ja rauhoita keho

Autonominen hermostomme skannaa koko ajan mahdollisia vaaroja. Sen väärät signaalit on suljettava, koska esiintymistilanteessa kehon saamat pelkosignaalit eivät ole totta. Keho myös muistaa aikaisempia kokemuksia, joten se on rationaalisia aivoja askeleen edellä reagointitilanteissa. Tietoinen hengitys, hetkeen keskittyminen ja tietoinen läsnäolo auttavat meitä rauhoittamaan kehomme.

Luovu täydellisyyden tavoittelusta ja oikein tekemisen tarpeesta

Emme ole täydellisiä, emmekä voi sellaisiksi koskaan tulla. Jos ajatus on että pitää olla täydellistä, niin fokus on väärässä paikassa

Mene omien vahvuuksien, hyvien asioiden ja hyvien kokemusten vahvistamisten kautta. Anna itsellesi kiitosta, kun menee hyvin. Jos pyrimme vain jatkuvasti korjaamaan virheitä, sekä itsessämme että toisissamme, annamme aivoillemme ajatuksen, että kaikessa on kyse vain virheistä ja epäonnistumisista.  

Esiintymistilannetta ei voi koskaan hallita täysin vaikka miten yrittäisi, sillä yleisö osallistuu tapahtumaan. Et ole esiintymistilanteessa koskaan yksin - ja se on hyvä.

Löydä hyvä syy ja tarkoitus esiintymiselle

Ketä varten ja miksi teet työtäsi? Miksi se tarina on tärkeä? Tämä auttaa siirtämään fokuksen aidosti tärkeään asiaan itsestäsi. Löydä rohkeus ja voima tehdä asioita, jotka pelottavat, mutta jotka ovat tärkeitä tuoda esiin. Keskityt näin asiaan, et esiintymistilanteeseen.

On helppoa uskaltaa esiintyä, tuoda esiin eri näkökulmia ja kohdata kriisejä, jos ryhmä on luotettava, avoin ja tiivis. Dialogin ja yhteyden pitäminen on tärkeää, sekä työpaikoilla, että yhteiskunnassa.

”Se hyvä yritys on myöskin se hyvä. Et vaikka kaikki ei mee aina ihan nappiin, niin senkin voi huomata, et me yritettiin parhaamme – ja se riittää. Et jos yritetään parhaamme niissä olosuhteissa, niillä osaamisilla, kyvyillä ja näiden ihmisten kanssa tässä tilanteessa, niin silloin se riittää.” – Niina Nurminen