Follow my work at instagram.com/galencrout

Cherry blossom in Osaka

Kynnys uuteen kieleen on aina oltava matalalla

Viittätoista kieltä opiskellut ja useita kieliä sujuvasti puhuva japanilainen Ryo Umeda kehottaa ottamaan uuden kielen heti mukaan arkeen. Kielten opiskelussa matalan kynnyksen lähestyminen toimii perfektionismia ja rankkaa puurtamista paremmin.

Kynnys uuteen kieleen on aina oltava matalalla

Viittätoista kieltä opiskellut ja useita kieliä sujuvasti puhuva japanilainen Ryo Umeda kehottaa ottamaan uuden kielen heti mukaan arkeen. Kielten opiskelussa matalan kynnyksen lähestyminen toimii perfektionismia ja rankkaa puurtamista paremmin.

Suomessa asuva ja kielinörtiksi itseään kutsuva Ryo Umeda on syntynyt ja kasvanut Tokiossa. Hänelle kielet ovat olleet intohimo lapsesta lähtien. Kielten opiskelussa avautuu uusia maailmoita, jota Ryo pitää viehättävänä. Äidinkielensä japanin lisäksi Ryo on opiskellut englantia, suomea, saksaa, ranskaa, venäjää, unkaria, tšekkiä, puolaa, pohjois-saamea, kiinaa, espanjaa, latinaa, kreikkaa ja sanskriittia. Hän on työskennellyt freelance-kääntäjänä japanin, englannin, suomen ja saksan kielellä, keskittyen erityisesti tutkimuksen, kulttuurin ja taiteen käännösteksteihin.

Japania suomalaisille opettavan Ryon mukaan suomalaisilla kielten opiskelijoilla on jostain syystä tarve perfektionismiin. Moni ajattelee, että jos en osaa vastata täydellisesti opettajan kysymykseen, en viittaa.

3 vinkin podcastissa käymme Ryon kanssa yhdessä läpi vinkkejä kielten opiskeluun, erityisesti aikuisiässä, kun arjessa on muutenkin jo kiirettä.

”Kielten opiskelussa aika usein tehdään sitä virhettä, että me sovelletaan siihen samaa kaavaa kuin matikkaan tai fysiikkaan tai ohjelmoinnin opettelemiseen tai jonkun tenttikirjan lukemiseen, vaan lähdettäisiin kielten opiskeluun sellaisen fyysisen taidon kehittelyn mukaan.” - Ryo Umeda

Hyödynnä rutiinien voima

Aika on aina kieltenopiskelijaa vastaan, erityisesti nykyisessä kiireisessä ajassa. Kielten opiskeluun kannattaa panostaa joka päivä vaikka vartti sen sijaan, että opiskelee yhden kerran viikossa paljon kerralla.
Tee kielten opiskelusta arkinen välietappi, kuten hammaspesu, johon rutinoituu helposti. Ehkä oppikirja voi olla pöydällä auki tai taustalla soi aina kohdekielelläsi laulettua musiikkia tai podcasteja.

Opiskele hartaasti

Ajattele kielten opiskelua nautintona, joka on arjessa mukana hyvin matalalla kynnyksellä. Tee siitä kivaa ja nautinnollista. Kun kieli on läsnä arjessa, vaikkei sitä ymmärtäisikään, aistit tottuvat uuteen kieleen.
Kielten opiskelussa on matikkamaista kaavamaisuutta ja urheilijamaista suorituspuolta. Tunnista, kummasta pidät enemmän, sillä molemmille on omat opiskelutapansa.
Panosta vaikeisiin kielioppeihin pidempiä opiskeluaikoja kerrallaan.

Anna itsellesi armoa

Jos kielten opiskelu tuntuu raskaalle, opiskelun saa keskeyttää. Kielen pariin voi palata myöhemmin, kun siltä tuntuu. Oman arjen sujuvuus ja hyvinvointi ovat kieltä tärkeämpiä asioita.
Unohda perfektionismi. Se ei ole kielten opiskelussa tarpeellista. Ei tarvitse olla natiivintasolla opiskellessaan tai puurtaa koko ajan. Pienin askelin on paras.

”Mun on pakko tunnustaa tässä, että en oo rutiini-ihminen. Inhoan sanoja, kuten arki ja rutiini, mut silti täytyy myöntää, että rutiineilla on voimaa. (---) Rutiinien avulla pääsee hyödyntämään aikaa, tai niinku ajan voimaa, koska rutiineilla pystyy saavuttamaan isotkin asiat vähäisillä resursseilla. Mitä mä tällä tarkoitan on se, että jos opiskelee vaikka 15 minuuttia päivässä, se on viikossa puolitoista tuntia, (---) vuodessa lähes sata tuntia.” – Ryo Umeda