Feet looking at a text saying passion led us here

Jos aitoa vuorovaikutusta ei ole, muutostakaan ei tapahdu

Heljä Misukka on vaikuttajaviestinnän ammattilainen, joka on tehnyt vuosikymmenien uran koulutuspolitiikan saralla. Hyvä vaikuttaminen perustuu tarinoihin ja tunteellisiin esimerkkeihin - jos mikään ei kuulijassa muutu, mikään muukaan ei muutu.

Jos aitoa vuorovaikutusta ei ole, muutostakaan ei tapahdu

Heljä Misukka on vaikuttajaviestinnän ammattilainen, joka on tehnyt vuosikymmenien uran koulutuspolitiikan saralla. Hyvä vaikuttaminen perustuu tarinoihin ja tunteellisiin esimerkkeihin - jos mikään ei kuulijassa muutu, mikään muukaan ei muutu.

Yrittäjä Heljä Misukka on vaikuttajaviestinnän asiantuntija, joka on toiminut valtiosihteerinä, vaikuttanut eduskunnassa ja tehnyt koulutuspolitiikkaa 30 vuotta. Oppiminen motivoi Heljää kaikessa. Hän kyllästyy helposti, jos ei saa koko ajan oppia lisää, sillä Heljän tekee mieli aina kysyä voiko tämän tehdä paremmin tai voisiko tästä oppia jostain.  

Heljä tekee vaikuttamista itse mieluiten tarinoiden kautta. Tämän kertainen 3 vinkin podcast sopii erityisesti verkostoitumista vierastaville ja sen vaikeaksi kokeville.


”Jos sä ajattelet, että niistä (verkostoista) on mulle hyötyä, niin ihan pienin askelin. Vaikka niin, että  no, menen sinne tilaisuuteen. Käytän yhden puheenvuoron. No, jos ei onnistunut tällä kertaa, niin ainakin kolmessa eri tilaisuudessa yhdessä käytän puheenvuoron. Tai jos sä menet johonkin tämmöseen kokkari-tyyppiseen tilaisuuteen, yhden ihmisen, yhden uuden ihmisen kanssa puhun aina. Se voi olla vaikka, et sä näät, et joku muukin yksin haahuilee – siellä voi olla joku muukin, jolle se tilanne on vaikea – niin sitten te löydätte toisenne ja voi tulla joku mielenkiintoinen keskustelu.” -Heljä Misukka

Verkostoitumista voi oppia ja opetella

Jos sanoo, ettei verkottuminen ole mun juttu, en osaa, niin sulkee jo itseltään mahdollisuuden verkostoitua. Kannattaako mennä seminaariin vain istumaan ja kuuntelemaan? Käännä ”En tunne täältä ketään”-ajatus mahdollisuudeksi tutustua uusiin ihmisiin. Jos kokee tämän vaikeaksi voi miettiä, miksi verkostoituminen on tärkeää.

Kasvata verkkojasi tavoitteellisesti

Mieti verkostoitumisellesi päämäärä; miksi, miten ja mihin suuntaan? Ota selvää alasi verkostoista ja sen vaikuttajista, ja liity niihin, jotka palvelevat päämääriäsi parhaiten. Suomessa on paljon erilaisia verkostoja ja järjestöjä, joista valita.

Tavoittele muutosta ajattelussa, kun vaikutat vastapuoleen

Jos aitoa vuorovaikutusta ei synny, mitään muutostakaan ei tapahdu. Tunne ja tiedosta, kuka viestisi vastaanottaja on. Kuuntele herkällä korvalla tilanteita ja tunnista, millaista viestintää vastapuoli tarvitsee. Hyvässä vaikutustilanteessa vastapuolessa läikähtää tunnetila, ehkä jopa sydämeen asti. Kerro tarinoita, kerro esimerkkejä, elävöitä sanomaasi.

”Aika usein tulee tilanteita, että mennään tapaamaan vaikka jotain päättäjää tai esiintymään jonnekin, ja sit ei oikein ajatella sitä lopputulosta. Että mä nyt meen ja puhun ja mul on prujut ja näin, mut ei oteta huomioon, et kuka siellä toisessa päässä on. Jos sä vaan tuut ja puhut sen asias ja lähdet, niin mitä on tapahtunut siellä vastaanottajan päässä? Jos siellä ei tapahdu mitään, jos sinne ei jää mitään tunnejälkeä, jos siellä ei niinku tapahdu mitään oivallusta, että hei, tää oli tärkee juttu, niin sehän on ihan turhaa. ” – Heljä Misukka