Onko meillä vielä Suomessa kehitetty huippuunsa ihmisten välinen yhteistyö? Tätä pohtii Maija-Riitta Ollila, filosofi ja transhumanismin asiantuntija. Teknologia on edennyt tekoälyn kera valtavin harppauksin viimeisen vuoden sisään. Maija-Riitan mukaan, jos osaamme liittää osaamistamme toisten osaamiseen, siitä syntyy lisäarvoa yrityksille ja yhteiskunnalle, johon koneilla on vielä pitkä matka. Kaikkea ei vielä voi tehdä koneella ja tekoälyllä, mutta molemmat vaikuttavat kaikkien arkeen suuresti.
Transhumanismi on tämän hetken aihe, ei kaukaisen tulevaisuuden visio. Tällä kertaa syvennymme teknologian vaikutukseen ihmisessä maailmassa, jossa mikrosiruja asennetaan jo kehoihin ja algoritmit ohjaavat meitä käyttäytymään tietyllä tavalla.
”Kun meillä oli ennen työkaluja – vaikka vasara – niin se ei muuttanut käyttäytymistään sen perusteella, mitä vasaran käyttäjä sen kanssa tekee. Eikä se antanut toimintaohjeita, niin kuin algoritmit antavat. Eikä se ollut ovela, se ei osannut lietsoa tiettyjä psyykkeen puolia ja saada aikaan tietynlaista toimintaa, eikä varsinkaan vaikuttanut meidän äänestymiskäyttäytymiseen. Mutta, nyt meidän teknologiamme on sen tyyppistä, että se muuttaa ihmisen käyttäytymistä.” – Maija-Riitta Ollila
Tutustu transhumanismiin, koska se on yksi mahdollinen ja hyvin todennäköinen tulevaisuuden trendi
Transhumanismi on eri teknologioiden avulla tapahtuvaa ihmisen terveyden, suorituskyvyn ja pitkäikäisyyden parantamista. Ja se tapahtuu juuri nyt. Transhumanismia on näön parantaminen silmälaseilla, sekä näön muokkaaminen niin, että näemme valon kaikki taajuudet.
Kun yhdistämme aivomme mikrosirulla internettiin, joudumme miettimään missä minä alan ja mistä jokin muu alkaa. Onko minulla oikeuksia kieltäytyä paranteluista? Voiko mikrosirun patentin tai brändin omistaja sanella minulle ehtoja ihmisenä olemiseen?
Huomaa miten teknologiat kietoutuvat yhteen inhimillisen toiminnan kanssa
Some aiheuttaa meissä nopeita, tunnepohjaisia reaktioita, joita algoritmit ruokkivat lisää. Laumamentaliteetilla saadaan paljon tuhoa aikaiseksi somemaailmoissa esimerkiksi maalittamalla haluttu kohde. Some on erittäin lyhyessä ajassa ilmestynyt teknologia, jota ei vielä osata aidosti hyödyntää oikein.
Puntaroi millä keinoin on hyvä parantaa suorituskykyä työelämässä
Onko oikein parantaa työntekijöiden tuottavuutta esimerkiksi mikrosiruilla? Mitä tapahtuu niin sanotuille luomutyöntekijöille, joihin ei ole asennettu teknologisia lisäosia? Mitä teknologioita ylipäätään kannattaa ottaa käyttöön? Olisi tärkeää keskittyä teknologian lisäksi siihen, mikä on ihmiselle luontaista ja ominaista, kuten laumakäyttäytyminen.
Itseäni kiinnostaa tavattomasti se, että mitä keinoja tulevaisuudessa tullaan edellyttämään. Mitä sitten, jos työyhteisössö on joku, joka kalliilla rahalla on parannellut oman suorituskykynsä valtavaksi? Mitä näille luomutyöntekijöille käy? Tarvitaanko meitä mihinkään ja miten meihin suhtaudutaan siinä työyhteisössä? Koska periaatteessa, työelämän koko ajan koventuessa, totta kai halutaan ottaa kaikki keinot käyttöön, jotka parantaa tuottavuutta.
- Maija-Riitta Ollila